Afgelopen weekend vonden de Massage Vakdagen 2014 in Hoevelaken plaats. De beurs bestond uit drie zalen, één speciaal voor de masseurs, één voor de fysiotherapeuten en één op het gebied van complementaire zorg. Massage in Zijlig stond er ook met een stand en op beide dagen werd er een technische workshop gegeven om mensen een indruk te geven wat de techniek inhield.

imageDe techniek is ontwikkeld toen één van de eerste klanten graag een massage wilde hebben, terwijl ze zwanger was. Zij kon niet op haar buik liggen, maar wilde wel graag haar rug gemasseerd hebben. Om die reden heb ik haar op haar zij laten liggen, waarbij ik kussentjes plaatste tussen onder andere haar knieën en onder haar hoofd, om haar comfortabeler te laten liggen.

Hierna volgden mensen met bindweefselklachten, waaronder rond het heupgewricht. Ook dit bleek alleen goed mogelijk wanneer de cliënt op de zij ging liggen. Buiten het liggen op de zij, bleek ook de juiste houding van groot belang. Om dit gewricht en de oppervlakte van het gehele bovenbeen goed te kunnen losmaken, was het belangrijk om goed rond het been te kunnen lopen en om het gewicht goed te plaatsen, inclusief het gebruik van de juiste bijbehorende handzettingen, zodat er optimaal gemasseerd kon worden. Het werkte. De cliënt kon, boven verwachting, na verloop van tijd, eindelijk weer pijnvrij lopen.

Andere mensen met een “frozen schoulder” volgden. Ook hierbij werd duidelijk wat het voordeel was van de massage in zijligging. Er kon goed rond de schouderkop gemasseerd worden en bij de schoudergordel. Daarnaast waren de juiste houding en de juiste handgrepen ook hierbij van optimaal belang. Deze persoon kon vrij snel na de eerste behandeling weer in haar oorspronkelijke houding in bed liggen én slapen.

Gaandeweg kwamen er ook mensen met andere klachten, waaronder migraine klachten. Door het masseren van de nek en hals en het gezicht, bleek ook dit goed te verhelpen. Op de workshops is beide dagen hier uitgebreid op ingegaan.

Houding – hoe niet…

Zoals aangegeven, is de houding van essentieel belang. Dit is niet alleen

Houding - hoe wel!

Houding – hoe wel!

belangrijk voor de masseur, die dit rustig één a twee uur “moet” kunnen volhouden, maar ook voor de cliënt. Doordat de masseur een optimale houding kan aannemen, wat relatief weinig kracht kost, ervaart de cliënt dit als een stuk minder pijnlijk, tot zelfs pijnloos.

De reacties van de mensen die kwamen, waren stuk voor stuk positief. De redenen verschilden. Ze waren enthousiast over:

  • De goed verzorgde en complete handout;
  • De houding die een stuk minder kracht kostte;
  • De ligging die het mogelijk maakte om makkelijker bepaalde gewrichten optimaal te benaderen;
  • Het verdwijnen van klachten tijdens een eerste behandeling die al langer dan 20 jaar aanwezig waren.

Hieronder een video, opgenomen tijdens de massage vakdagen.

Heeft u nog vragen of wilt u inschrijven voor de cursus Massage in Zijlig deel I en deel II? Neem dan contact op met Elise@ChikaraCC.nl. Tijdens de cursus is er volop aandacht voor zowel de cliënt, als de masseur. Om optimaal aandacht te kunnen bestaat een groepje uit maximaal 4 personen.