Op dit moment ben ik hard aan het werk aan het boek “Massage in Zijlig”. Ondanks dat ik al de nodige trainingen en lezingen heb gegeven, was me nog niet helemaal duidelijk waar ik exact de focus op wil leggen.

Een aantal elementen die zeker belicht zullen worden zijn:

  • Voelen en zien met je vingertoppen;
  • Herkennen botstructuren;
  • Houding;
  • Voordelen zijlig;
  • Hernia’s.

Vandaag ben ik bezig geweest met de eerste tekeningen die nader uitleg zullen geven aan wat een hernia precies is en hoe dit effect heeft op andere gebieden in het lichaam. Over de gehele ruggengraat zijn in principe hernia’s mogelijk maar er zijn er twee die vrij specifieke klachten geven: de nekhernia(‘s) en de hernia(‘s) onderin de rug (meestal gesitueerd in het bekkengebied).

Hieronder alvast een tekening die de gevolgen aangeeft van een hernia die vanuit het lage ruggebied, via het bekken, richting de voet loopt en eindigt bij de grote teen.

Zenuwbanen bekken/femur