september 4, 2013 by

Cursus Massage in Zijlig – deel 1

1 comment

Categories: Blog

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Ik had een groep enthousiaste cursisten voor de cursus “Massage in Zijlig”. Deze cursus is bedoeld is om masseurs een nieuwe (extra) techniek te leren, bewust te laten zijn van hun houding én te leren voelen.

De ruimte is niet groot en ik hou van persoonlijke aandacht, dus de groep bestaat uit 2 tot maximaal 4 deelnemers. Dit keer waren er 3 cursisten en 2 trainers, waarvan één fungeerde als proefpersoon, later afgewisseld door een (vaste) cliënt.

Houding

Het was gezellig en het was tevens hard werken voor (met name) de deelnemers. Wat me altijd weer opvalt, is dat veel cursisten niet goed raad weten met hun houding. Alhoewel deze cursus bedoeld is om masseurs een nieuwe (extra) techniek te leren, ben ik het overgrote deel van de tijd bezig om de mensen bewust te laten zijn van hun houding én van het bewust voelen wat zich onder hun handen afspeelt. De reacties zijn dan ook verbaasd én positief, wanneer men zich realiseert gedurende langere tijd gemasseerd te hebben, zonder moe te zijn geworden. De armen zijn niet “zwaar” en de handen voelen ook nog steeds ontspannen aan.

Kijken met de vingertoppen

Massage heeft betrekking op het leren kijken met je handen. Het is “handig” als je weet hoe de botten en spieren lopen (in ieder geval bij benadering), vooral omdat dit je kan helpen te identificeren waar zich spanningen en onregelmatigheden bevinden. Vaak krijg ik alleen een grove indicatie van waar men last van heeft. Door te voelen, te kijken en daarmee te “herkennen” met mijn vingertoppen, kan ik exact lokaliseren waar de oorzaak van de pijnlijke klacht(en) zich bevindt.

Herkennen van structuren en definities

Ook dit keer werd ik me bewust dat maar een klein deel van de masseurs daadwerkelijk “kijkt” met de handen. Door ze te laten voelen op verschillende lijven en ze vooraf en achteraf te laten voelen, kunnen ze het verschil in “definitie” ervaren. Daar waar nodig laat ik ze de het lijf van de cliënt als een soort van plattegrond ervaren, door hun handen op, onder of langs de mijne te plaatsen en/of te bewegen. Op deze manier kan men ervaren hoe de structuren in het lijf lopen. Deze structuren hebben ze (vaak) nog niet eerder ervaren, omdat ze nog nooit eerder cliënten in zijligging hebben gemasseerd. Daarmee heeft men ook niet de specifieke (bot)structuren eerder zo kunnen voelen.

Aanscherpen techniek

Voor mij is het (aan)leren van nieuwe technieken en het aanscherpen van de bestaande technieken, toch altijd weer een bijzondere ervaring. Waar ik nog weleens wat “stevig” (maar wel duidelijk) uit de hoek kan komen, weet ik dat de cursisten voor altijd anders zullen (gaan) masseren en wel op een manier die bij hun past! Daar doen we het tenslotte voor :-).

Hoe en waarom achter de handelingen

Als coach ben ik getraind om te leren kijken naar de reacties van de mensen op wat ik zeg. Snapt men wat ik zeg? Komt het aan? Kan men er wat mee? Wat heeft men nodig om te vertrekken met het gevoel dat ze iets nieuws geleerd hebben, wat ze altijd kunnen blijven toepassen in hun leven? Soms hebben deze dingen totaal niet met de massage te maken, maar met zich leren uitspreken. Wanneer mensen zich niet comfortabel bewegen rond de cliënt, kun je van mij een vraag (of opmerking) verwachten hieromtrent. Verontschuldigingen zijn hierbij overbodig. Het gaat immers om de uiteindelijke keuze (mindset) achter de betreffende handeling. Nadat ik anderen hierop geattendeerd heb, is de kans aanzienlijk kleiner dat men zich nogmaals laat manoeuvreren in een positie waar men zich niet in wilt bevinden. Deze cursus kan daarmee behalve vernieuwend en uitdagend, ook confronterend zijn. Het zal je doen realiseren waar de passie van dit vak ook alweer vandaan kwam. Het brengt je niet alleen dichter bij de beleving van de cliënt, maar ook zeker bij die van jezelf.

Hand-out

Het is altijd fijn om technieken te kunnen afwisselen binnen dat vak wat je graag beoefent. Om te zorgen dat de technieken en handelingen niet worden vergeten direct na de cursus is er een hand-out met tekeningen, handzettingen, waarschuwingen en ruimte voor eigen aantekeningen.

Reacties

Bij de “reacties” kun je ervaringen terugvinden van andere cursisten. Wellicht wil jij ook binnenkort onderdeel uitmaken van de selecte club van masseurs die deze techniek in zijligging kunnen toepassen.

Mocht je nieuwsgierig zijn, abonneer je dan op de nieuwsbrief of schrijf je in voor de (online) cursus op een – voor jou – geschikte dag en ontvang artikelen die dieper ingaan op de hele materie achter deze nieuw ontwikkelde techniek “Massage in Zijlig”.

Inschrijven Massage in Zijlig – Hands on – Deel I

Massage in Zijlig Hands on 1

 

 

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook deze nieuwe techniek leren? Schrijf je dan hier in voor de cursus “Massage in Zijlig” – Deel I en leer het lichaam op een manier kennen die je niet eerder voor mogelijkheid had gehouden als masseur!

 

 

 

Vervolg – Massage in Zijlig – Hands on – Deel II

Massage in Zijlig Hands on 2Wil je je technieken herhalen en zo verder aanscherpen?

Benieuwd naar hoe je de technieken op het onderste deel van het lichaam kan toepassen?

 

Schrijf je dan hier in voor Massage in Zijlig – Hands on – Deel II!

One Response to Cursus Massage in Zijlig – deel 1

  1. Nel van der Voort

    Ik heb 31 augustus de cursus, massage in zijligging deel een,gedaan.
    Ik vond dit zeer leervol tevens werd er ook op mijn houding gelet.
    De uitleg van de massages waren helder en duidelijk.
    Dit alles in een fijne sfeer .
    Het geleerde is goed toepasbaar in mijn praktijk.
    Ga zeker terugkomen voor deel twee.

    Elise bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *