augustus 24, 2013 by

Complexiteit schouder- en hals gebied nader bekeken

3 comments

Categories: Artikelen

Het gebied rond de schouder en de hals is een complex gebied. Het bestaat uit diverse gewrichten (echte en valse), meerdere spierlagen en er lopen diverse zenuwbanen richting de extremiteiten (armen en benen) van het lichaam. In dit artikel gaan we dit gebied nader bekijken om een eerste indruk te krijgen van deze complexiteit.

Een overzicht van klachten die in dit gebied kunnen voorkomen:

 • Tintelingen en krachtsverlies in de armen;
 • Pijn en verzuurd gevoel in de armen;
 • Hoofdpijn (migraine);
 • Misselijkheid;
 • Beperkt kunnen draaien van het hoofd;
 • Beperkt kunnen bewegen van de schouders;
 • Beperkte bewegingsuitslag van de armen.

Hieronder volgt een korte uitleg van een aantal van de hierboven genoemde klachten:

Tintelingen en krachtsverlies armenTorso met begrippen

Vanuit de hersens en via de wervels ontspruiten zich diverse zenuwbanen. De banen die richting de armen lopen, lopen vanaf de wervels langs het schouderblad door de gehele arm. Wanneer er ergens een afknelling plaatsvindt op deze route, kan het gebeuren dat er een verstoorde prikkeloverdracht plaatsvindt. Het kan daarmee gebeuren dat er krachtsverlies wordt ervaren in de vingertoppen, maar dat dit veroorzaakt wordt door een blokkade in het schoudergebied.

Pijn en verzuurd gevoel in de armen

Wanneer er een beperkte afvoer mogelijk is van afvalstoffen en tevens een beperkte toevoer van voedingsstoffen, zullen er zich afvalstoffen ophopen in de spieren. Gecombineerd met de beperkte toevoer van voedingsstoffen, kan dit leiden tot verzuring in de spieren, zeurende tot zelfs heftige pijnscheuten.

Beperkt kunnen draaien van het hoofd

Om het hoofd te kunnen draaien wordt er gebruik gemaakt van de spieren in de hals, maar ook de spieren rond de schouders. Wanneer een deel van (één van) de(ze) spier(en) blijvend is aangespannen, kan dit ervoor zorgen dat bepaalde bewegingen niet meer kunnen worden uitgevoerd.

Beperkte bewegingsuitslag van de armen

De bewegingsuitslag van de armen wordt vanaf schouderhoogte (horizontaal) tot naast de oren (verticaal), mogelijk gemaakt door de schouderbladen. Om dit te kunnen doen, behoren de schouderbladen te kunnen ronddraaien en daarnaast ook verticaal over de ribben te kunnen bewegen. Wanneer de spieren rond het schouderblad aangespannen zijn, zal het schouderblad niet vrij kunnen bewegen. Hierdoor kan het gebeuren dat de bewegingsuitslag van de arm zwaar wordt beperkt.

 

Wil je het volledige artikel hierover ontvangen?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief Massage Messages en ontvang dit artikel en andere artikelen.

Massage in Zijlig Hands on 1

Ben je zodanig enthousiast dat je de cursus zou willen volgen op locatie?

Klik dan hier voor de cursus Massage in Zijlig – Hands on – Deel 1 – Bovenste Extremiteiten en geniet van een dag oefenen in een kleine setting, vol met persoonlijke aandacht.

3 Responses to Complexiteit schouder- en hals gebied nader bekeken

 1. Senior F.

  Voor de tweede keer heb ik een massage in zijligging ervaren. Hoofddoel was een therapeutische behandeling van spierproblemen aan de zijkanten van het bekken. Die behandeling – noodzakelijkerwijs in zijligging – was niet zachtzinnig maar wel zeer effectief, want de klacht is vrijwel verdwenen; in ieder geval voorlopig.
  Nog steeds in zijligging volgde een massage van de flanken van het bovenlichaam, de hals en het hoofd, waarbij opviel dat bij de behandeling van de beide flanken in totaliteit het gehele bovenlichaam en hoofd kon worden bereikt. Een aparte, hele aangename ervaring.
  Senior F.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *